کاڌي جو وات ۾ ھضم ٿيڻ
معدي ۾ ھاضمو
معدو
ٿيلھي وانگر ھڪ وڏو ٿلھين ڀتين جي بناوت
وارو عضوو آھي جنھن ۾ کاڌي جي ناليءَ مان اچڻ وارو کاڌو ھضم ٿيڻ سان گڏ ڪجھ ڪلاڪن
ٿائين جمع رھي ٿو. معدي ۾ کاڌي جو مڪينيڪل ۽
ڪيميائي ھاضمو معدي ۾ موجود ڪجھ غدودن (Glands) مان
نڪرندڙ رطوبتن ۾ موجو انزائيمس رينن
(Renin) ۽
پيپسن
(Pepsin) مدد سان ٿئي ٿو.
رينن (Renin) گھڻي قدر ننڍڙن ٻارن ۾ کير ھضم ڪرڻ ۾ مدد ڏيندي
آھي. جڏھن ته ھن رطوبت ۾ ھڪ لوڻ جوتيزب (HCl) به ھوندو آھي. جيڪو رطوبت کي تيزابيت بخشيندو
آھي ۽ اھو ان ۾ موجود انزائيمس جي لاءِ به انتهائي ضروري ھوندو آھي. تيزاب جو ٻيو ضروري
ڪم معدي ۾ موجود جيوڙن کي ختم ڪرڻ پڻ ھوندو آھي. کاڌو معدي ۾ ٻن ٽن ڪلاڪن تائين
رھڻ سبب ان ۾ موجود مختلف شيون پنھنجي
اصليت وڃائي ۽ ملي جلي ڪري ھڪ پاڻياٺ نما ڪائيم (Chyme) ۾ تبديل ٿي وڃي ٿو. کاڌو ان
صورت ۾ ئي ضرورت مطابق آھستي آھستي ننڍي آنڊي ڏانھن وڃي ٿو.
کاڌي جو وات ۾ ھضم ٿيڻ
کاڌي
جو مڪينيڪل ھاضمو ڏندن ۽ زبان جي مدد سان جڏھن ته ڪيميڪل ھاضمو وات ۾ موجود غدودن
مان نڪرندڙ پاڻياٺ ۽ ان ۾ موجود انزائيمس
جي مدد سان وات ۾ ٿئي ٿو. کاڌي کي ھلڪن جزن ۾ تبديل ڪرڻ لاءِ موجود انزائيم کي
ٽائيلين
(Ptyalin) يعني ٿڪ وارو خمير
چئبو آھي اھڙي طرح ھضم ٿيل ۽ چٻاڙيل کاڌو بال جي شڪل ۾ ھاضمي جي نالي جي اڳئين حصي
کاڌي جي نالي يا ايسوفيگس (Esophagus)
ڏانھن ڳھڻ ذريعي معدي ڏانھن وڌي ٿو.
انسان ۾ ھاضمي جي نالي ۽ ھاضمي جي عمل جا حصا
انسان
۾ ھاضمي جوعمل ٽن حصن ۾ ٿيندو آھي پھرين مرحلي ۾ کاڌو وات ۾ ھضم ٿئي ٿو اھو ڪيميڪل
۽ مڪينيڪل ھاضمو ھوندو آھي. ٻيو مرحلو کاڌي جو معدي ۾ھضم ٿيڻ آھي. اھو به مڪينيڪل
۽ ڪيميڪل ھاضمو ھوندو آھي. جڏھن ته ٽيون مرحلو کاڌي جوننڍي آنڊي ۾ ھضم ۽ جذب ٿيڻ
آھي ٽنھي مرحلن مڪمل ٿيڻ تي ھاضمي جو عمل مڪمل ٿيندو آھي.
کاڌي جو ننڍي آنڊي ۾ ھضم ۽ جذب ٿيڻ
معدي
کانپوءِ ھڪ ڊگھي سنھي ۽ سوڙھي نالي شروع ٿئي ٿي جتي کاڌي جي ھاضمي وارو عمل مڪمل
ٿئي ٿو ۽ گڏو گڏ ھضم ٿيل کاڌي مان حاصل ٿيل توانائي جا جزا رت ۾ جذب ٿي اڳتي وڌن
ٿا. ان سنھي ناليءَ کي ننڍو آنڊو
(Small intestine) چئبو آھي.
ننڍي آنڊي جي پھرين حصي کي ڊيوڊينم
(Duodenum) چئبو آھي ۽ ھي
معدي سان مليل ھوندو آھي، ان ۾ ھيٺان ۽ مٿان موجود عضون مان نيڪال ٿيندڙ رطوبتون
به شامل ھونديون آھن مٿئين پاسي کان شامل ٿيندڙ رطوبت جيري مان نيڪان ٿيندي آھي
جيڪا سڻڀ کي ننڍي آنڊي ۾ ھضم ڪرڻ لاءِ انتهائي ضروري ھوندي آھي.
جڏھن ته ھيٺين
پاسي کان ايندڙ رطوبت کي لبلبي جو رس
(Pancreatic juice) چئبو آھي. جيڪولبلبي مان نيڪال
ٿئي ٿو. ھي ننڍي آنڊي ۾ شامل ٿي کاڌي جي سڀني قسمن کي ھضم ڪرڻ خاطر مضبوط ۽ طاقتور
انزائيم
(Enzyme) سان ڀريل ھوندي آھي. ان رطوبت ۾ اھڙي پاڻياٺ به
ھوندي آھي. جيڪا معدي واري تيزابيت کي ختم ڪندي آھي ان پاڻياٺ کي باءِ ڪاربونيٽ (Bicarbonate) چئبو آھي.
Comments
Post a Comment