فنجائي جي اھميت

فنجائي جي اھميت

فنجائي وڏي اھميت واري آھي. فنجائي مان اسان کي پرٿٽين سان ڀرپور غذا ملي ٿي جنھن جو ذائقو به الڳ آھي. فنجائي جي پوک غذا جي کوٽ تي ضابطو آڻڻ لاءِ ڪئي پئي وڃي فنجائي اھڙو فصل آھي جيڪو ٿوري جاءِ والاري ٿو ۽ ٿوري وقت ۾ گھڻو نفعو ڏي ٿو. فنجائي جا ٻه قسم بٽڻ کنڀي (Button mushroom) ۽ ايگيريڪس ڪيمپيسٽرس (Agaricus campestris) ايشيا ۾ پوک لاءِ بهترين آھن.

فنجائي مان مشھور ائنٽي بايوٽڪ دوائون پينسيلين، ڪلورومائيسين، نيومائسين، ٽيرامائسين ٺھن ٿيون. فنجائي مئل نامياتي مادا ڪارائتن مادن ۾تبديل ڪري زمين کي زرخيز ڪري ٿي فنجائي کي صنعتن ۾ به استعمال ڪجي ٿو. فنجائي مئل جسمن کي ڳاري ساڙي ڇڏي ٿي. فنجائي انسانن ۽ ٻوٽن ۾ بيماريون پيدا ڪندي آھي. پر تنھن ھوندي به فنجائي اسا ن لاءِ اھميت رکي ٿي.



Back to Index


Comments

Popular posts from this blog

اسان جو وطن (پيارو پاڪستان)

وطن جي حب

محنت ۾ عظمت